5 tips om je doelen te bereiken

Zo aan het begin van het jaar zitten we vaak vol mooie plannen. Heb jij ook goede voornemens gemaakt? Dan weet je misschien ook dat het best lastig kan zijn om ermee te starten. En vooral: om ook na de eerste weken vol te houden. Deze vijf tips helpen je om je doelen te bereiken.

1. Formuleer je doel duidelijk en concreet

‘Ik wil meer bewegen’ is op zich een goed voornemen. Maar het is ook vrij algemeen, waardoor het risico bestaat dat het bij deze uitspraak blijft. Maak je voornemen concreet. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga elke maandag en woensdag na het eten een uur spinnen in de sportschool, samen met de buurman.’

2. Neem je voornemen op in je dagelijkse routine

Je houdt je voornemens makkelijker vol als je ze opneemt in je dagelijkse ritme. Wil je meer genieten? Dan hoef je echt niet te wachten tot je in augustus eindelijk naar de bergen of dat tropische strand kunt. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je elke dag, op weg naar je werk, vijf minuten stopt bij dat mooie uitzichtpunt. Of kies elke vrijdagavond een weekendactiviteit waar jij blij van wordt. Richt je routine hierop in: zet ’s ochtend de wekker vijf minuten eerder en maak een ideeënbus voor de weekendactiviteiten.

3. Wees reëel en houd het klein

Lukt het niet je voornemen vol te houden, dan is dat een domper voor je motivatie. Maak je plannen daarom niet te ambitieus en zorg dat ze haalbaar zijn. Is het voor jou niet realistisch om elk weekend een activiteit te plannen? Kijk dan of eens per maand een haalbaar doel is.

4. Houd je einddoel voor ogen

Je wilt je minder druk maken. Maar heb je ook helder voor ogen waarom? Misschien omdat je niet meer met slapeloze nachten naar een volgende deadline wilt toeleven? Dát is dus je eigenlijke doel. Beloon jezelf als je hierin stappen zet.

5. Doe vooral wat bij je past

Goede voornemens werken niet voor iedereen. Misschien voelt het voor jou niet goed om mee te gaan in de hype na 1 januari. Bepaal gewoon voor jezelf wat je wanneer wilt bereiken en welke stappen daarvoor nodig zijn. Als je de dingen doet op de manier die bij je past, is de kans het grootst dat je je doelen bereikt.

Een steuntje in de rug

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het behalen van je doelen? Of wil je een collega hierbij helpen? Dan biedt PDCU verschillende mogelijkheden.

  • Coaching. Ga samen met een coach concreet en actief aan de slag met wat jij echt wilt. Ontdek je valkuilen en vind de manieren die in jouw dagelijkse leven passen om stappen vooruit te zetten.
  • Training Leiderschap. Speciaal voor leidinggevenden die meer rust en grip willen: heel veel praktische handvaten om samen met je team doelen te bereiken.
  • Regelmatig sparren. Welke doelen wil je met je bedrijf of als mens behalen? Daar regelmatig naar kijken helpt. Coach en P&O-adviseur Marcel  kijkt met je mee en samen zetten jullie de zaken op scherp.

Meer weten hierover? Of benieuwd hoe PDCU jou kan helpen bij je persoonlijke of zakelijke doelen? Neem contact met ons op .