Nieuwe regels voor werkgevers en werknemers

Minder risico’s bij het aanbieden van een vast contract. Hulp bij doorbetaling van een zieke medewerker. En uitbreiding van het partnerverlof. Het zijn enkele van de nieuwe regels waar je dit en volgend jaar mee te maken krijgt. We zetten de belangrijkste nog even voor je op een rij.

 • Uitbreiding partnerverlof
  Per 1 januari 2019 krijgen partners niet langer twee dagen, maar één week doorbetaald geboorteverlof als hun kindje is geboren. Ook mogen partners vanaf 1 juli 2020 het eerste halfjaar vijf weken onbetaald vrij nemen met recht op een UWV-uitkering van zeventig procent van hun loon. Dit is geregeld in een wet met een wel heel toepasselijke naam: WIEG. Oftewel de Wet invoering extra geboorteverlof.

 

 • Kleine werkgever krijgt hulp bij doorbetaling zieke medewerker
  Misschien heb je het eind 2018 in het nieuws gehoord: kleine werkgevers krijgen hulp bij het doorbetalen van loon aan een zieke medewerker. Zij blijven twee jaar doorbetalen, maar kunnen een speciale, relatief goedkope verzekering afsluiten die de financiële risico’s dekt. Het is de bedoeling dat deze verzekering in 2020 beschikbaar is. In de loop van 2019 zal hierover meer duidelijk worden.

 

 • Vast contract wordt aantrekkelijker
  Werkgevers nog meer stimuleren om medewerkers een vast contract aan te bieden. Dat is het doel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze maakt het aanbieden van een vast contract aantrekkelijker en makkelijker, bijvoorbeeld door risico’s bij een vast dienstverband te verminderen.
  Een aantal onderdelen uit de WAB:
  o Verruiming van de proeftijd.
  o Invoering van een extra ontslaggrond bij een ontslagprocedure voor de rechter.
  o Verruiming van de ketenregeling van twee naar drie jaar.
  o Verlaging van premies.
  o Gelijke beloning voor payrollmedewerkers en medewerkers in vaste dienst in een vergelijkbare functie.
  Wordt dit wetsvoorstel aangenomen, dat gaat het op 1 januari 2020 in.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe regels en plannen, en de gevolgen daarvan voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op , wij leggen het je graag uit.