Nieuw werk dankzij Spoor 2:
een succesverhaal

Door de gevolgen van een verkeersongeval lukte het Cor niet om zijn werk als vrachtwagenchauffeur weer op te pakken. Samen met Marieke Lucius van PDCU zette Cor alles op alles om in een Spoor 2-traject passend nieuw werk te vinden. Dat lukte. En hoe! “Doe mij maar vijf Corren”, zegt zijn nieuwe werkgever. Cor en Marieke blikken terug.

“Ik ga fluitend naar mijn werk, en dat op mijn leeftijd!”

Cor, al ruim dertig jaar werkzaam als vrachtwagenchauffeur, komt even langs voor een kop koffie bij PDCU. Ruim twee jaar geleden begeleidde ik hem in een Spoor 2-traject. Dat is ruim een jaar geleden afgerond en vandaag praten we bij over hoe het nu met hem gaat.
Enthousiast laat Cor me een foto zien van zijn nieuwe vrachtwagen: gisteren geleverd bij zijn huidige werkgever waar hij alweer twee jaar werkt. Na het weekend mag hij met de nieuwe wagen aan het werk, hij heeft er zin in! “En het gaat goed”, zegt hij. “Ik heb een vast contract gekregen en kan bij mij nieuwe werkgever nog jaren vooruit!”

Verkeersongeval

Ruim twee jaar geleden zag het er anders uit voor Cor. Door de gevolgen van een verkeersongeval buiten zijn schuld kreeg hij gezondheidsklachten. Hij werkte hard aan herstel en de werkgever zette zich optimaal in, maar ondanks de pogingen om helemaal terug te keren in zijn werk lukte dit niet. Het laden, lossen, klimmen en klauteren dat bij zijn chauffeurswerk hoort, bleek echt te zwaar. Bij Cor ging de knop om. Dit werk op de kraanwagen, met elke dag zwaar laad- en loswerk, zou hij niet tot zijn pensioen volhouden.

Op zoek naar nieuw werk

“De weg naar nieuw werk was niet altijd makkelijk”, vertelt Cor. “Je komt in een situatie die onbekend voor je is, en sommige regels van het UWV zijn onbegrijpelijk. Dan is het fijn als je begeleid wordt door een partij die de weg kent”. PDCU was deze partij. Ik mocht Cor helpen in de zoektocht naar passend nieuw werk, het zogenaamde Spoor 2-traject. We kenden elkaar trouwens al, want als casemanager heb ik Cor en zijn werkgever destijds vanaf de eerste dag na het ongeluk begeleid. We wisten dus wat we aan elkaar hadden en konden samen goed de stappen bepalen.

Netjes geregeld

Cor is een chauffeur in hart en nieren, en samen bespraken we de mogelijkheden en onmogelijkheden om hem op een nieuwe plek toch als chauffeur  te laten werken. Rijden op een vrachtwagen zonder zwaar laad- en loswerk, dat moest het worden. We zochten naar bedrijven die dit werk aanboden en maakten gebruik van sollicitatiemanieren die bij Cor passen: Cor is geen brievenschrijver maar praat wel makkelijk. Hij greep de kansen die voorbij kwamen door direct bij bedrijven langs te gaan voor een gesprekje. Zo lukte het om  een nieuwe werkgever te vinden. PDCU regelde een proefplaatsing en zorgde voor goede afstemming met zowel de oude als de nieuwe werkgever. Het bleek een succes. Cor had het naar zijn zin, hij kon het werk goed volhouden, en zijn oude en nieuwe werkgever waren tevreden. Intussen regelde PDCU al het papierwerk. Daardoor heeft de nieuwe werkgever nu nog een vangnet van het UWV voor het geval Cor in de toekomst onverhoopt toch om gezondheidsredenen uitvalt.

“Doe mij maar vijf Corren!”

Cor klopt lachend op zijn buik, die het afgelopen jaar wat is gegroeid. “Ik word op mijn werk goed verwend. Als we rond etenstijd werken, wordt er voor lekker eten gezorgd.” En Cor zorgt ook goed voor zichzelf: na het werk wandelt hij een stuk met de hond om genoeg in beweging te blijven. “En ik heb in mijn nieuwe werk gelukkig geen last meer van de gevolgen van het ongeluk. Plus ik kom op veel verschillende plekken, heb leuke collega’s en mag mooi vakwerk leveren. Ik ga fluitend naar mijn werk, en dat op mijn leeftijd.” Ook zijn nieuwe werkgever is dik tevreden en gaf Cor na een eerste tijdelijke dienstverband een vast contract!  “Doe mij maar vijf Corren!”, zegt deze.

“Ik ben er best een beetje trots op dat ik geen gebruik heb hoeven maken van een uitkering”, vertelt Cor. En daar mag hij ook trots op zijn: door een positieve instelling, hard werken, en door goed gebruik te maken van zijn eigen opgebouwde netwerk, is het hem gelukt om nieuw werk te vinden. Werk waar hij nog jaren in vooruit kan. En daar zijn wij van PDCU natuurlijk ook best een beetje trots op!