Wat werkplezier oplevert? Meer dan je denkt!

Werkplezier. Het is een onderwerp dat steeds weer voorbij komt in werkgeversland. En terecht: plezier op de werkvloer vergroot het (bedrijfs)resultaat. Sommige bedrijven pakken het dan ook serieus aan en hebben een heuse CHO, Chief Happiness Officer, in dienst. We hebben dat in het Brabantse mkb nog niet gezien. Maar een beetje extra aandacht voor werkplezier loont absoluut. Lees hier wat het oplevert. En vooral: hoe jij daar als werkgever invloed op hebt.
 

Van werkplezier naar resultaat

Wetenschappers zoeken nog altijd naar het directe verband tussen werkplezier en resultaat. Op basis van onze praktijkervaringen én ons gezonde boerenverstand, weten wij van PDCU in elk geval dit:
Plezier op de werkvloer leidt tot …

 •  … meer betrokkenheid
  Nog even dat halfuurtje langer doorwerken om die belangrijke opdracht af te ronden. En met net iets meer beleving een klant te woord staan. Dat is wat je als werkgever wilt zien, toch?
 • … minder stresskippen
  Heb je lol in je werk, dan komen stressfactoren minder heftig binnen en kun je er beter mee dealen. Zo kun je een hoop nare effecten van stress, zoals ziekteverzuim, voorkomen.
 • … geen zorgen over vacatures
  Hebben je medewerkers plezier in hun werk, dan vertellen ze er graag over, bijvoorbeeld op de sportclub of verjaardagsfeestjes. En laat daar nu net jouw potentiële kandidaat voor die moeilijk in te vullen vacature bij zijn. Het werkt aanstekelijk als mensen met plezier over hun werk vertellen. Bij zo’n bedrijf wil je toch werken, denkt die potentiële kandidaat dan. Niet voor niets weten bedrijven met een positieve uitstraling makkelijker hun vacatures in te vullen dan organisaties waar negatieve verhalen over rondgaan. Bovendien: als mensen hun werk graag doen, zijn ze minder snel geneigd op zoek te gaan naar ander werk. Minder vacatures dus. Dubbel effect voor jou.
 • … blije mensen om je heen. En: een blije baas
  Jij bent toch ook blijer zonder mopperende en stressende mensen om je heen? Als er geregeld gelachen wordt, is het makkelijker om tijd en energie in de zaak te stoppen. Geef dus vooral het goede voorbeeld.

 

Aan de slag voor meer plezier op de werkvloer

Ieder mens haalt plezier uit andere zaken. De één vooral uit dat mooie product of die leuke nieuwe klant. De ander uit het gezellige team collega’s of de soepele afstemming met andere afdelingen. Het zijn vaak kleine en soms grotere stappen die jij als werkgever kunt zetten om het werkplezier te vergroten.

 • Zorg voor ontspanning
  Het is belangrijk dat mensen kunnen ontspannen in hun pauzes, en dat er ruimte is voor een lolletje. Zet bijvoorbeeld wat spellen neer of, trap samen een balletje, en creëer een vrolijke prettige ruimte. Of zorg dat die kampioen moppentappen in jullie team de ruimte krijgt.
 • Creëer sterke teams
  Hoe beter de werkrelaties, hoe meer werkplezier. Besteed dus aandacht aan onderlinge verhoudingen, en grijp in als er een negatieve sfeer tussen mensen dreigt te ontstaan.
 • Geef oprechte aandacht
  Als mensen in hun werk echt op hun plek zitten, zorgt dat voor veel positiviteit. Vraag zo nu en dan aan je medewerkers hoe het met ze gaat, hoe ze zich voelen in hun werk en in het team, en of je ze ergens mee kunt ondersteunen . Neem er echt even de tijd voor.
 • Organiseer een leuke activiteit
  Een teamuitje, gezamenlijke lunch of personeelsfeest. Het hoeft niet groots, maar zorg dat je eens in de zoveel tijd samen wat leuks gaat doen. Je medewerkers zien dit als een blijk van waardering. Bovendien geeft zo’n activiteit een boost aan het teamgevoel én aan het werkplezier. Die toffe tandemfietstocht zorgt nog maandenlang voor gezellige verhalen tijdens de pauzes.
 • Verminder stressfactoren
  De grootste vijand van werkplezier? Met stip op één: werkstress. Onderzoek in je organisatie waar stress vandaan komt. Zitten er stressfactoren bij waar jij invloed op hebt? Doe er dan wat aan.

 

Hulp nodig?

Ook aan de slag met het vergroten van het plezier in jouw organisatie? En heb je daar hulp bij nodig of wil je er gewoon eens over sparren? PDCU helpt je graag op weg.