Zonder stress op vakantie. Met deze tips lukt het

Ervaar jij ook vaak extra drukte of misschien zelfs stress voordat je op zomervakantie kunt? We helpen je graag met het effectief stellen van prioriteiten. Lees hier hoe je dat volgens professioneel organizer Ingrid van der Locht het beste aanpakt.

Te veel te doen en te weinig tijd

Ken je dat? Dat overweldigende gevoel dat je krijgt als er gewoon té veel te doen is en als alles voor je gevoel nú gedaan moet worden? Misschien doe je dan juist niets omdat je verlamd bent door besluiteloosheid. Of je werkt aan alle taken die op je drukken, en krijgt daardoor niet echt iets belangrijks gedaan. Je bent niet de enige. Bijna iedereen komt dit probleem op een of ander moment wel tegen.
 

Met deze tips ga je de uitdaging aan

Welke taken liggen op je te wachten en in welke volgorde voer je die uit? Juist als je je overweldigd voelt, kan het best een uitdaging zijn om dat allemaal uit te vissen. Goed nieuws: ook jij kunt vakkundig jongleren met meerdere prioriteiten en verantwoordelijkheden. Met deze tips bevrijd je je van je verlamming, neem je beslissingen over je taken en word je weer die productiviteitsmachine die je eigenlijk bent.
 
Plan vooruit
Zit je midden in een zogenoemde prioriteitsverlamming, dan is het vaak lastig om rationeel te beslissen wat nu echt je volgende prioriteit is. Maak daarom een dag van tevoren al je planning. Zo creëer je wat afstand van je taken.
 
Verander je mindset
Misschien denk je dat al je taken prioritiet hebben. Maar als alles belangrijk is, is niets belangrijk. Het vermogen om prioriteiten te stellen, hangt dus af van je begrip voor het feit dat niet alles jouw eerste prioriteit is.
 
Stel jezelf kritische vragen
Als je je taken in een grotere context plaatst, is het vaak makkelijker beslissen wat het belangrijkste is en hoe je je tijd het beste kunt investeren. Kijk naar je to-do-lijst en stel jezelf onderstaande vragen.

  • Stel dat ik nu ziek word en naar huis moet, wat zou ik dan delegeren, uitstellen of elimineren?
  • Als mijn vliegtuig over twee uur vertrekt, wat zou ik dan delegeren, vertragen of elimineren?
  • Welke taken geven het meeste resultaat? En welke het minste?
  • Welke taken hebben rekbare deadlines?
  • Welke taken zijn dringend én belangrijk?

 
Bedenk voordat je ‘ja’ zegt voor wie de prioriteit is
Soms is het gevoel van ‘Alles moet nú gedaan worden’ het gevolg van de noodtoestand van een ander, en niet die van jou. Houd vast aan je eigen planning voordat je je committeert aan anderen. Heb je het gevoel dat je geen mogelijkheid hebt om nee te zeggen? Stel dan op zijn minst een paar vragen voor de duidelijkheid. Vraag bijvoorbeeld of het dringend is of een prioriteit. Wanneer verwacht wordt dat de klus geklaard is en of er enige speelruimte in die deadline zit. Wat de verwachting is in termen van degelijkheid en kwaliteit. En of het makkelijk ‘even snel tussendoor’ kan, of dat er kwalitatief hoogstaand werk van je wordt verwacht.
 

Geef prioriteit aan je taken, krijg dingen gedaan.

Volg je bovenstaande tips, dan zul je zien dat het verlammende gevoel verdwijnt. En dat je goed op weg bent om belangrijke dingen gedaan te krijgen.