Beter voorkomen dan genezen: coaching bij stress en burn-out

Steeds vaker kampen mensen met een spanningsklachten die, wanneer ze niet serieus aangepakt worden, op lange termijn kunnen resulteren in een burn-out. Eerder werd gedacht dat een burn-out iets was wat je “gewoon uit moest zitten”, maar nu is wetenschappelijk bewezen dat adequate begeleiding zorgt voor een sneller en duurzamer herstel. Maar zoals altijd geld: beter voorkomen dan genezen! Om die reden zijn Marcel en Lærke aan de slag gegaan met de opleiding tot Stress- en Burn-out coach. Door middel van coaching leren zij mensen spanningsklachten vroegtijdig te signaleren en hiermee om te gaan. Op die manier kan (langdurig) uitval voorkomen worden.

Burn-out in Nederland
Maar liefst 87 procent van alle gerapporteerde psychische klachten in 2017 waren burn-out gerelateerd. Burn-out is hiermee beroepsziekte nummer één in Nederland. Doorgaans liggen mensen die kampen met een flinke burn-out wel een half jaar of zelfs langer uit de running. Daarbij is het zo dat mensen die een burn-out gehad hebben zonder hierin begeleid te zijn, waarschijnlijk vatbaarder zijn voor een tweede burn-out. Niet gek dus dat er veel rondom dit onderwerp te doen is.

Wat is de oorzaak van een burn-out?
Stress is onoverkomelijk en in zekere mate zelfs gezond. In zelfs de kleinste vorm zet stress aan tot actie, en zonder actie kom je niet vooruit. Maar wat gebeurd er als je je voet niet van het gaspedaal haalt? Wanneer de balans tussen in- en ontspanning verstoord wordt en dit niet veranderd, kunnen er op lange termijn lichamelijke, dan wel psychische klachten ontstaan. Het niet serieus nemen van en adequaat handelen naar deze klachten kan leiden tot uitval en gezondheidsrisico’s.

Overspannenheid en burn-out ontstaat door een combinatie van verschillende factoren (werk en privé) waardoor iemand overspannen of burn-out raakt. Iemand die overspannen raakt kan, wanneer er niet vroegtijdig ingegrepen wordt, in een burn-out belanden.
De klachten kenmerken zich door een gevoel control verlies (het niet meer aankunnen) en sterke, aanhoudende vermoeidheid. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zowel op het werk als op sociaal vlak. Daarnaast kunnen er zeer diverse lichamelijke klachten optreden. Het maar niet tot rust kunnen komen, mentaal evenals fysiek, zorgt er uiteindelijk voor dat iemand opbrand.

(Duurzaam) herstellen van een burn-out
Omdat stress- en burn-out coaching zowel preventief als herstelgericht bewezen effectief blijkt, hebben twee van onze coaches (Marcel en Lærke) zich op dit gebied gespecialiseerd. Met behulp van inzichten en handige, praktische handvaten zorgen zij dat jij of jouw medewerker opnieuw mentaal en fysiek veerkrachtig wordt en blijft. Op die manier kan uitval voorkomen worden of kan re-integratie worden versnelt. Hiervoor hebben zij een erkende opleiding tot Stress- en Burn-out coach gevolgd bij het HRD Academy en zijn ze aangesloten bij het VESB (Vereniging Erkende Stress- en Burn-out coaching).

Heb je vragen over wat wij mogelijk voor jou of je medewerker kunnen betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Op onze productpagina lees je meer over de coachaanpak van PDCU.